Logo of Team Belgium

Nog iets minder dan een jaar en het grootste sportevent ter wereld begint in Tokio. Zin om Team Belgium een hart onder de riem te steken in het land van de rijzende zon en uw verblijf nu al voor te bereiden? Tien vragen, tien antwoorden.

1. Help ik ken geen Japans: Tokio, is dat niet ‘Lost in translation’?
Neen. De met vier oscars genomineerde film met de ravissante Scarlett Johansson is niet alleen ultragedemodeerd (2003) maar surft ook op clichés. Alsof haast geen enkele Japanner Engels spreekt. Jawel dus, althans goed genoeg om u te helpen of te begeleiden naar iemand die wel een mondvol Engels spreekt.

2. Help, ik ken niets van de Japanse cultuur. Ga ik niet af als een gieter?
Engels of niet, er zijn duizenden regeltjes en evenveel gebruiken in de Japanse cultuur. Zelfs al spreekt u Japans, dan nog zult u de finesses niet kunnen doorgronden. Maar als buitenlander wordt u niet verwacht die te kennen of toe te passen. Met een welgemeende arigato – dankjewel – kweekt u al heel wat goodwill.

3. Help, Tokio is een miljoenenstad. Hoe raak ik waar ik moet zijn?
Het voor de hand liggende redmiddel: google maps of een variant ervan, ook Japanners gebruiken dat naar hartenlust. Tip: als u zich niet blauw wilt betalen, neem dan 4- of 5G-wifi (kun je al in België reserveren), kantoren verdringen elkaar op elke luchthaven van Tokio. Het grote voordeel van deze individuele hotspot: je kunt je eigen gsm, met al je contacten, je favoriete apps – in het Nederlands – behouden. Dat kan vanaf ongeveer 6 euro per dag, voor verschillende toestellen. Neen, we zijn geen veredeld toeristenbureau dat reclame maakt, dit is een relatief betaalbaar wist-je-datje, niets meer, niets minder. Sommige hotels bieden wifi gratis aan.

4. Ontelbare metro- en treinnetwerken en evenveel maatschappijen, wat een warboel, toch?
Neen. Het komt, simpelweg, hierop neer: wie kleuren uit elkaar kan houden en cijfertjes kan lezen, verdwaalt amper. Eerlijk: één (1) keer hebben we een kaartje gekocht dat van een andere metromaatschappij bleek – 1 euro naar de vaantjes – maar nooit zijn we verloren gelopen.

Akkoord, het kan behoorlijk afschrikwekkend zijn om in Tokyo Station, een van de grotere en drukkere stations, te arriveren. Wel, de app genaamd hyperdia is uw beste vriend als u van punt A naar B met trein of metro wilt raken. Wie zich weinig zorgen wil maken over welke metromaatschappij voor welke lijn is geschikt, kan ook een Japan Rail Pass (wie die buiten Japan reserveert, doet meer voordeel dan wie in Japan koopt) aanschaffen. Met de app kunt u namelijk enkel de routes van de zogeheten JR Pass aanvinken – wees gerust, dan hebt u nog te veel keuze. Met de JR Pass kunt u ook zonder bijbetalen naar verderaf gelegen olympische locaties buiten Tokio reizen.

Wel meegenomen, of neen: zeker meenemen: geen al te fors uit de kluiten gewassen koffer (elk hotel dat zichzelf respecteert heeft wasmachines met muntjes) want tijdens de spitsuren kan het druk zijn. Het is overigens niet erg als je je metro/trein mist wegens geen plaats. Een paar minuten later arriveert de volgende.

5. Hoe geraak ik aan kaartjes?
Elk land heeft één officiële verdeler, het BOIC koos voor Eventeam (www.eventeam.be/tokyo2020, tel. 02/893.00.50).Van de 7,8 miljoen kaartjes wereldwijd (waarvan 70 procent voor Japan) kreeg België er 9.000. Volgend jaar worden de tickets die in Japan niet aan de man konden worden gebracht, verkocht via de website van Tokio 2020. 

De prijzen: naargelang de discipline en het verloop van de wedstrijden (finales zijn duurder dan voorrondes) van 24 euro (voorrondes van bijvoorbeeld Red Lions, de hockeymannen) tot 2.473 euro (voor de beste plaatsen tijdens de openingsceremonie). Een insidertip: stel dat u aan kaartjes voor de wegrit of tijdrit wielrennen kunt geraken, doen! Hoe vaak krijgt een mens de kans om op een Formule 1-circuit midden in de heuvels te supporteren. Op de Fuji International Speedway komt namelijk de wegrit aan en vindt de tijdrit plaats.
Voor meer info over de volgende verkoop, schrijf u nu in op de site van Eventeam

6. Hoe geraak ik aan een hotel?
Een moeilijke. Zelfs wie snel is, ziet nu al de prijzen steil omhoog gaan in vergelijking met bijvoorbeeld dit jaar – dat is eigen aan de gaststeden van de Olympische Spelen. Een touroperator (die kamers kan ‘blokkeren) is een oplossing. Japan heeft wel airbnb maar dat is, in vergelijking met veel andere landen, zeer streng gereglementeerd zodat u er haast geen financieel voordeel mee doet. Een mogelijke oplossing is een eind buiten Tokio proberen te logeren. Met de hogesnelheidstrein – zie JR Pass – bent u in een oogwenk, én op tijd, in de hoofdstad.

7. Hoe geraak ik aan geld?
Tokio is hypermodern… maar Japan is wel een cash-maatschappij: veel liever wordt cash geld bovengehaald eerder dan een bankkaart, zelf wagens worden er soms gekocht met biljetten en muntjes. De Japanse beleefdheid indachtig zullen ze, als het mogelijk is, niet weigeren als u uw kredietkaart bovenhaalt maar wat cash als reserve is een must. Niet elke bankautomaat aanvaardt Europese bankkaarten, elke 7 Eleven (die je op zowat elke hoek vindt) wel. Een kredietkaart welteverstaan, genre Visa of Mastercard. Met Maestro (de gangbare debitcard die de meeste Belgen hebben, niet de credit card) lukt het bijvoorbeeld niet.

8. Miljoenen Japanners én dan nog eens buitenlandse bezoekers, welkom in het verkeersinfarct?
Tokio is me-ga-druk, op elk moment van de dag. Zo bewegen zich dagelijks miljoenen mensen voort met het openbaar vervoer. Breng in België zo’n massa op de been en het is één grote chaos. In Tokio wacht bijvoorbeeld iedereen tot iedereen is uitgestapt uit een trein/tram/bus, iedereen maakt plaats op trappen en roltrappen… Drukke plekken voelen daardoor rustiger aan als er evenveel volk op een plek in België zou zijn.

Dan nog leeft de vrees dat het openbaar vervoer en het verkeer in de soep zal draaien. Je kunt niet zeggen dat ze niet op voorbereid zijn, deze week werden ‘transportplannen’ getest, waarbij bijvoorbeeld kantoorbedienden niet meer tijdens de spitsuren naar het werk mogen gaan.

9. Kreun, zucht, zweet: Tokio wordt tijdens de Spelen toch pokkeheet?
In België is het tijdens de zomermaanden historisch heet geweest. In Japan zijn drukkende zomers vaste prik, de voorbije weken haalde het kwik fluks tussen 33 graden tot 35 graden.
Vorig jaar was rond deze periode in Tokio een hittegolf met temperaturen tot 41 graden. Tokio 2020 zal binnenkort, net zoals met het verkeer, een hitteplan uittesten.
Tip: er zijn verschillende zoetzoute drankjes, een beetje zoals de reguliere sportdrank, te koop, speciaal om de hitte (vooral het zweet) te compenseren. Die kunt u ook in de talloze verkoopautomaten op straat kopen. Parasols (vele hotels hebben er te leen) en waaiers zijn doodgewone kost.

10. En zijn die Japanse toiletten nu een fabeltje of niet?
Ontsnappen doet u er niet aan, aan het befaamde Japans toilet – waarbij de warmte van de wc-bril kan worden geregeld, de sterkte van een waterstraal, de plaats waar die waterstraal moet terechtkomen terwijl u op het toilet zit. Over elkeens favoriete ‘werkwijze’ willen we het hier niet hebben. Sowieso slaat het mechanisme aan zodra u op het toilet zit maar het goede nieuws is: of het toilet nu met een Engelse of een Japanse gebruiksaanwijzing is, de eerste knop (een vierkantje, de andere zijn bollen) is altijd de stop-knop. Wie geen liefhebber is, drukt gelijk op die knop en er is niets aan de hand.

Op naar Tokio 2020.

Bron
Sportjournalist Hans Jacobs van BOIC-mediapartner Het Nieuwsblad schreef dit relaas vanuit Tokio.
Met de steun van het Marilo Fonds en de Koning Boudewijnstichting