Logo of Team Belgium

Zo’n 120 jonge atleten tussen 13 en 18 jaar, brachten dit jaar hun herfstvakantie door in Vittel (Frankrijk) en in Duisburg (Duitsland). Daar organiseerde het BOIC samen met de topsportpartners en BeGold zijn traditionele Team Belgium Youth Training Camps: multidisciplinaire stages voor talentvolle jonge topsporters. Op het programma stond trainen in een multidisciplinaire context met aandacht voor het ontwikkelen van de teamgeest en een topsportattitude bij de jonge atleten.   

High Performance Manager, Bob Maesen, Games Manager, Sarah Verzin en Delegation Services Coordinator, Shari Van Lierde trokken met zo’n 70 atleten uit hockey (meisjes en jongens) judo, kajak, roeien, skateboard, voetbal (meisjes) en volleybal (jongens) naar Duisburg.  

Nicky Van Rossem, Athlete Pathway Manager en Maryse Flechet, Ambassador Generation 24, trokken met een 50-tal atleten uit atletiek, basketbal (meisjes), gewichtheffen, rugby (meisjes) en triatlon naar Vittel.  

BOIC-voorzitter, Jean-Michel Saive, Cédric Van Branteghem, CEO van het BOIC, Senna Deriks, Young Ambassador voor Team Belgium en verschillende collega’s van de drie gemeenschappen (Sport Vlaanderen, Adeps en Ostbelgien) en collega's van BeGold, bezochten zowel Duisburg als Vittel.  

Nicky Van Rossem: “Het opzet van de Team Belgium Youth Training Camps is om een multidisciplinaire stage te organiseren voor beloftevolle jongeren waarbij het verder ontwikkelen van de topsportattitude centraal staat. Jonge topsporters zitten al in een topsportomgeving maar binnen het afgebakend kader van hun specifieke sport. Tijdens de Team Belgium Youth Training Camps krijgen ze de kans om deel uit te maken van een multidisciplinaire stage en om van elkaar te leren. Het contact tussen de atleten onderling en de hele omkadering geven deze stages een enorme meerwaarde.”   

“De bedoeling is dat atleten naast het topsportklimaat ook kennis maken met de deelaspecten van een topsport-mindset, zoals bijvoorbeeld medische opvolging, voeding, mentaal welzijn, communicatie naar de teamgenoten, naar de coach, en naar de medische staf, en een prestatie gedrag ontwikkelen.”  

Trainen in professionele infrastructuren met professionele medische en sporttechnische omkadering  

Zowel in Vittel als in Duisburg kunnen de jonge atleten trainen in professionele infrastructuren en met professionele medische en sporttechnische omkadering.  

De deelnemende atleten worden door hun sportfederatie aangeduid, verschillende onder hen komen in aanmerking voor deelname aan het Europees Jeugd Olympisch Zomerfestival waarvoor het Sloveense Maribor in 2023 van 22 tot 29 juli de gaststad is.   
Het sporttechnische aspect is de verantwoordelijkheid van de coaches en van de federaties. Alle sportieve programma’s zijn opgesteld door de federaties.  

Teambuilding  

Tijdens een Team Belgium Youth Training Camp focust het BOIC uiteraard ook op teambuilding.   

“Het opzet van onze teambuildingactiviteit is dat de atleten elkaar beter leren kennen. Wie zijn ze? Uit welke sport komen ze? Wat houdt hen bezig? Wat zijn hun uitdagingen en motivaties? Wat is hun ultieme sportieve droom? We hopen dat ze bij elkaar inspiratie en steun vinden om zo gemotiveerd verder te werken aan hun korte- en lange termijn doelstellingen.”  

Experten delen hun expertise  

Atleten werden tijdens de stage ondergedompeld in een aantal expertises uit uiteenlopende vakgebieden.   

Psychological basics for Young potentials
Begin september lanceerde het BOIC zijn ‘Team Belgium Sports Psychology Network’. Els Snauwaert is coördinator en gaat in dit kader nauw samenwerken met alle sportpsychologen die betrokken zijn bij de programma’s van de atleten.   

De werking van het ‘Team Belgium Sports Psychology Network’ ging heel concreet van start tijdens deze Team Belgium Youth Training Camps. In Duisburg was Els Snauwaert aanwezig, in Vittel was dat Ellen Schouppe.  

“In eerste instantie werd er tijdens een infosessie voor atleten, gefocust op het belang van zelfkennis en het presteren onder druk. Daarnaast gaven beide sportpsychologen ook een sessie exclusief voor coaches waarbij er dieper werd ingegaan op communicatietechnieken om beloftevolle topsporters op een holistische manier te begeleiden. De sportpsychologen stonden gedurende de hele week ter beschikking van de atleten en coaches voor team- en individuele sessies.”  
   
Integriteit
Voor de workshop “Integriteit” werd er samengewerkt met An De Kock en Brecht Van Der Beke, allebei verbonden aan het ‘Kenniscentrum Integriteit en Ethiek in de sport’ (ICES). Ook Senna Deriks, European Young Olympic Ambassador sloot aan bij deze workshop.
Via de workshop ‘Integriteit’ werd er een gesprek aangegaan met de atleten over het respecteren van grenzen. Tijdens de workshop kregen de atleten meer informatie over de verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag in sport, bij wie ze terecht kunnen in geval van overschrijdend gedrag en wat ze er zelf kunnen aan doen.  Aan de hand van verschillende voorbeeldcases, gingen atleten ook in gesprek met elkaar over hun persoonlijke grenzen.   

  
Duale carrière
De workshop ‘Duale Carrière’ werd gegeven door Sport Vlaanderen en Adeps en handelde over de studiemogelijkheden voor een topsporter die na zijn actieve topsport carrière wil terechtkomen in de topsportwereld en hoe je een meerwaarde kan betekenen voor Team Belgium op langere termijn. Tijdens deze workshop werd het belang van studeren en een studiekeuze besproken. 

Olympiërs delen hun ervaringen tijdens een Olympic Chat
De volgende generatie van Team Belgium kan leren van succesvolle rolmodellen. Daarom nodigde het BOIC verschillende Olympiërs uit die hun enthousiasme voor de Olympische Spelen, hun ervaringen en hun verhalen deelden met de jonge topsporters.   

Olympiërs Dominique Monami, Emma Plasschaert en Julien Watrin benaderden verschillende aspecten van de topsportattitude tijdens het BOIC-avondprogramma en deelden hun ervaringen om van jonge topsporter tot succesvolle senior atleet te evolueren.  

Zowel Dominique met haar indrukwekkende sportcarrière, als Emma en Julien waren ideale inspirerende gasten.   

“De Team Belgium Youth Training Camps bouwen we op rond de Olympische waarden - Excellence, Respect, Friendship, Togetherness - naast het trainen proberen we rustmomenten in te lassen maar ook fun-momenten. Zo organiseren we teambuildingsactiviteiten en proberen we de atleten een hoop informatie mee te geven.  
Na corona opnieuw een trainingsstage te kunnen organiseren, met een bezetting van 176 delegatieleden, dat is denk ik  iets heel moois Ik hoop dat iedereen daar enorm veel positieve energie kan uithalen zowel voor de werking van het BOIC als voor de verdere ontwikkeling van het topsportlandschap in België. De stage organiseren we om de jonge beloftevolle atleten te laten proeven van de Olympische sfeer en hopelijk kan die een extra prikkel zijn om te volharden in de focus naar de top. Ik hoop dat deze stage de atleten en coaches heeft kunnen inspireren.”, besluit Nicky Van Rossem.

Cédric Van Branteghem: “Meer dan ooit is het BOIC overtuigd van de nood aan een goed gestructureerd topsportbeleid voor jonge beloften. Het stelt dan ook alles in het werk om - samen met de gemeenschappen, de sportbonden en de liga’s - de projecten te steunen die sport en jongeren stimuleren.”   

BOIC-voorzitter, Jean-Michel Saive: “De jeugd is onze toekomst, zij zijn onze beste ambassadeurs om de sportbeoefening te dynamiseren en de Olympische gedachte te verspreiden. Vandaag zijn zij de motor van een dynamiek die de topsport zo hard nodig heeft. Dankzij de inspanningen van de sportinstanties van ons land en de Nationale Loterij worden o.m. met het project Be Gold onze jonge talenten structureel gesteund.”