Logo of Team Belgium

De Belgische Bobslee- en Skeletonfederatie heeft negen atleten definitief geselecteerd na afloop van een testdag op het Sportkot van de KU Leuven.

De bekendste naam in de selectie is ongetwijfeld die van Damien Broothaerts, een veelvuldig Belgisch kampioen hordelopen die op 36-jarige leeftijd klaar is voor een nieuw hoofdstuk. De overige vier mannen zijn de broers Niels en Klaas Huwel, Niels Mertens en Wout Verhoeven. Komend seizoen start de Belgische federatie immers met een tweemansbob bij de mannen, die op termijn eventueel ook kan doorgroeien naar een viermansbob. 

In totaal haalden er vijf vrouwen de definitieve selectie: An Vannieuwenhuyse, Sara Aerts, Loes Hubrecht, Dora De Haseleer en Katrien De Neve. Opvallend was dat de Belgian Bullets van de voorbije seizoenen ook aan de testen onderworpen werden. Kelly Van Petegem kwam in de tweede categorie terecht, met daarin atletes die gedelibereerd werden omdat de federatie toch nog in hun mogelijkheden gelooft. Zij krijgen dus een tweede kans, maar zullen maandelijks getest worden om te zien of er vooruitgang geboekt wordt. 

In totaal waren er een dertigtal atleten opgedaagd in Leuven, onder wie een twintigtal mannen. Zij kregen onder toeziend oog van onder meer Vanvaerenbergh en topcoach Rudi Diels een sprintproef over zestig meter voorgeschoteld, nadien volgde er een sprintoefening met gewicht ervoor om de start te imiteren. Tot slot was er een hoogtesprong uit stilstand, een goeie indicator om de explosiviteit in de benen te meten.

Bobsleefederatie investeert in toekomst

Naast een tweemansbob bij de mannen en de vrouwen zet de Belgische Bobslee- en Skeletonfederatie vanaf komend seizoen ook in op parabob, monobob en de verdere ontwikkeling van de jeugd, zo bevestigde Geert Vanvaerenbergh, CEO van de Belgische federatie, woensdag aan persagentschap Belga.

"Wij zijn intussen al twaalf jaar bezig met bobslee. Dat is hoofdzakelijk met een vrouwenteam geweest, er is wel jeugd bijgekomen en met de skeleton van Kim Meylemans ook iets nieuw", aldus Vanvaerenbergh. "Met monobob komen we nu weer met een nieuwigheid op de proppen. Daarbij zit je slechts met één persoon in de bobslee, in plaats van met twee. Dat heeft ons geïnspireerd om mensen met een beperking in een bobslee te zetten en dan heet het parabob. Om onze atleten te vinden gaan we samenwerken met Parantee, dat is de federatie voor sporters met een beperking. We gaan ook samenwerken met het Belgisch Paralympisch Comité en de KU Leuven om ervoor te zorgen dat de selectie van die atleten zeer zorgvuldig en met respect gebeurt."

Voorlopig staat de parabob nog niet op het paralympisch programma. "Daarvoor moeten er immers twaalf landen zijn en tot voor kort waren er maar tien. Met Belgische en Spaanse teams in de steigers komen ze wel aan hun quota. Voor de Paralympische Spelen van 2022 is het misschien net te laat, al wil ik daar bij de betrokken federaties toch eens voor polsen." 

In de monobob is Loes Hubrecht al in november begonnen en sloot Kelly Van Petegem in maart aan. "Het sturen is vergelijkbaar, maar toch anders, want de bobslee is korter. Het is echter vooral belangrijk dat het veel makkelijker is om piloten op te leiden, omdat die monobob toegankelijker is. Het is een goeie stap richting de duobob. Een Europacup bestaat er al in en vanaf volgend seizoen wordt er ook een Wereldbeker georganiseerd. Er zit dus zeker toekomst in deze discipline." 

Wat betreft de jeugd wordt er vooral gekeken naar de Jeugd Olympische Winterspelen van begin komend jaar in Zwitserland. "Met Colin Freeling, Katrien De Neve en Aline Pelckmans zijn we klaar om onze prille jeugd in de skeletonwereld op een hoger niveau te tillen. Op de olympiade van volgend jaar zou ik dan ook graag in het skeleton scoren. Met Freeling hebben we de ideale coach aangetrokken om daar te kunnen oogsten."

Belga