BOIC, de Stad Brussel en Memorial huldigen Team Belgium van Tokio

Op 3 september maakten gouden medaillewinnaars Nafi Thiam, Nina Derwael en de Red Lions, zilveren Wout van Aert en bronzen Bashir Abdi, Matthias Casse en het jumpingteam en de top acht-atletenvoor het eerst sinds de Olympische Spelen hun opwachting voor het Belgische publiek. 

Het begon in de namiddag toen de 7 medaillewinnaars en de top acht-atleten  aangevoerd door chef de mission, Olav Spahl, en vergezeld door BOIC-voorzitter, Pierre-Olivier Beckers, de CEO van het BOIC, Philippe Vander Putten, ontvangen werden door de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS), Benoit Hellings (Ecolo-Groen), eerste schepen, schepen van Sport en Klimaat van de Stad Brussel op het Brusselse stadhuis. Daar verscheen het gezelschap op het balkon onder een luid applaus van enthousiaste fans. 

Daarna ging het olympische gezelschap naar het Olympisch huis aan de Boechoutlaan in Brussel waar de atleten hun Olympisch diploma en hun premie symbolisch overhandigd kregen uit handen van Jannie Haek, gedelegeerd bestuurder van de Nationale Loterij. De premies werden gefinancierd door de Nationale Loterij. 

BOIC-voorzitter, Pierre-Olivier Beckers: “Qua resultaten was Tokio 2020 een ongezien succes voor Team Belgium. De beste Spelen sinds die van Antwerpen 1920!  Zoals altijd zaten ook deze Spelen vol emotie. Vreugde, verdriet, verbazing, ontgoocheling, het was er allemaal. Iedereen heeft zich 100% gegeven. Ik ben trots op jullie moed en doorzettingsvermogen. De weg naar Tokio was zwaar, maar jullie hebben getoond dat we zelfs in de moeilijkste omstandigheden kunnen opstaan en onszelf kunnen overtreffen. Meer dan ooit zijn jullie een inspiratie voor jongeren in ons land en over de hele wereld. 
Dit is ook het moment om iedereen te bedanken die achter het succes van de atleten staat. De coaches en begeleiders natuurlijk in de eerste plaats. Ook jullie hebben in moeilijke omstandigheden het beste van jezelf gegeven.  

Ook alle partners van Team Belgium wil ik van harte bedanken. De topsportpartners, de Gemeenschappen, al onze commerciële partners en onze institutionele partners. En iedereen die zijn steentje heeft bijgedragen tot de best georganiseerde delegatie die we ooit hebben gehad.   

Memorial Van Damme
’s Avonds werd Team Belgium verder gevierd door de organisatoren van de 45e editie van de Memorial Van Damme in het Brusselse Koning Boudewijnstadion. 

De zeven Belgische medaillewinnaars en de atleten die een olympisch diploma behaalden, werden aan het begin van de meeting in de bloemetjes gezet. Alle Team Belgium atleten - die de meeting bijwoonde in de tribunes – maakte op het einde van de avond een ereronde op de piste op de tonen van de muziek van Regi en Mademoiselle Luna, die met Now's The Time, het officiële anthem van Team Belgium voor de Olympische Spelen. 

Minuut stilte ter ere van Graaf Jacques Rogge
Het BOIC eerde op vrijdag met een minuut stilte Graaf Jacques Rogge die op 29 augustus l.l. van ons is heengegaan. Genodigden konden hun condoleances neerschrijven in een rouwregister.
Naar het nieuwsoverzicht

Nog 12 dagen tot
Europese Spelen Krakau-Małopolska 2023